Luftvärmepump Uppsala
Vi erbjuder reparation, service och installation av prisvärda luftvärmepumpar av hög kvalitet över hela Uppsala med omnejd. Våra installatörer är erfarna och certifierade vilket innebär är ett tryggt alternativ för dig som vill investera i en luftvärmepump omkring Uppsala.
Lokal expert i Uppsala
Luftvärmepumpar för nordiskt klimat färdiginstallerat till låga priser, kontakta oss redan idag!
Vårt arbetsområde är i huvudsak i Uppsala och Stockholm Norrort med omnejd. Men vi utför även arbeten utanför denna region som t.ex Enköping, Örsundsbro, Fjärdhundra, Sala, Heby Bålsta, Sigtuna, Märsta, Tierp, Rimbo, Östhammar och Öregrund med omnejd.
Varför installera luftvärmepump?
En av de stora fördelarna med en luft-luftvärmepump är deras förmåga att fungera både som värmesystem och kyla / AC i sitt hem eller fastighet, detta gör dem användbara året runt. En annan fördel är att en luftvärmepump även kan användas som en avfuktare inomhus under fuktiga dagar och eldar man i en braskamin så kan man på de flesta modernare luftvärmepumparna använda funktionen "braskaminläge" som medför att luftvärmepumpen slutar att värma och man kan cirkulera värmen från braskaminen i rummet och ut i huset. När temperaturen sedan sjunkit ner till sin inställda temperatur så startar luft-luftvärmepumpen igen och börjar att värma rummet. Så fördelarna är många med en luft-luft och därför har dom blivit ett väldigt populärt val av värmepump på villamarknaden i Sverige.
Luftvärmepump är ett perfekt komplement till ditt befintliga värmesystem
Vintertid ger luft luftvärmepumpen en trygg och behaglig värme med hög energieffektivitet och låg miljöpåverkan, även när det är bitande kallt ute. Njut av ett skönt och årstidsanpassat inomhusklimat. Kostnadseffektivt och miljösmart .
Perfekt komplement till alla hem. Med en luft/luftvärmepump kompletterar du ditt värmesystem med en naturlig energikälla. Luftvärmepumpen utvinner värmen som solen avgett till uteluften och du får upp till fem gånger mer energi än du betalar för (el). Resten bjuder naturen på! Luft/luftvärmepumpar som är konstruerade för nordiska förhållanden utvinner värme ända ner mot -35°C. De ger energieffektiv värme när det behövs som bäst – vid riktigt låga temperaturer. På köpet får du även behaglig luftkonditionering / AC under riktigt varma sommardagar.
Halverad uppvärmningskostnad för dig med direktverkande el.
Värmer man upp sitt hus med direktverkande el så kan man halvera sin uppvärmningskostnad efter att man monterat en luftvärmepump. En luftvärmepump är en kompletterande investering som ger snabb avkastning. Den totala investeringskostnaden för en luftvärmepump är låg jämfört med andra uppvärmningsalternativ, samtidigt som installationen är enkel och är snabbt utförd. Så en luft/luft-värmepump kan verkligen ge stor besparing i till exempel villor med direktverkande el. I många fall betalar sig hela investeringen på bara några få år.
Kan man använda en luftvärmepump som primär värmekälla i sitt hus.
Både Ja och Nej, Om du inte bor i landets nordligaste delar och om ditt hus har en öppen planlösning och är bra isolerat kan du faktiskt värma upp det med en enda luftvärmepump under större delen av året.
Dock så behöver man tänka på att en luftvärmepump är utvecklad för att ge kompletterande stödvärme till din primära värmekälla. Detta betyder att en luftvärmepump kan ge ditt hus den mesta av värmebehovet kanske till och med allt, när det får jobba tillsammans med andra värmekällor som exempelvis radiatorer eller braskaminer. Så om man har en relativt öppen planlösning och använder dig av någon av de japanska norden anpassade luftvärmepumparna så kan man värma sitt hus ner mot -25°C och till och med ännu lägre ner med hjälp av en luftvärmepump. Dock så behöver man komplettera med el-radiatorer eller elda i braskamin när det är riktigt kallt för att täcka hela sitt värmebehov men även för att ge luftvärmepumpen den stödvärme som behövs vid t.ex avfrostningar. I dom utrymmen som luftvärmepumpen har svårt att nå till behöver man ha en el-radiator igång under de kallaste dagarna. I Uppsala där det sällan är kallare än -15°C, utan endast under några få dagar om året där täcker man oftast in hela värmebehovet i sitt hus med en luftvärmepump.
En luftvärmepump kan inte heller användas för att värma upp ett nedkylt hus, om inomhustemperaturen är för låg för att kunna hantera avfrostningen. Om huset stått nedkylt eller det varit ett längre strömavbrott en längre tid, så behöver du därför en annan värmekälla för att kunna få upp värmen först. Efter man har fått upp sin grundvärme så kan luftvärmepumpen ta vid och ta över. Därför är det viktigt att aldrig ta bort el-radiatorerna från ett rum utan det bästa är att ställa in dom ca 5 grader lägre än den temperatur man önskar i rummet. Då går dom endast in och värmer vid behov.
Luftvärmepump en utmärkt lösning för uppvärmning och kylning i Uppsala
Sammanfattningsvis är en luft luftvärmepump en utmärkt lösning för uppvärmning och kylning av hus och villor omkring Uppsala. Med rätt placering och regelbundet underhåll kan en luftvärmepump vara en pålitlig värmekälla för att möta framtidens klimatutmaningar, den sänker dina uppvärmningskostnader och skapar en behaglig inomhusmiljö i din villa. Elräkningen blir mindre och en kostnad för värmepumpen har vanligtvis återbetalt sig inom några få år. Uppvärmningen står för en stor del av en familjs elförbrukning, cirka 40-60 %, och med en värmepump kan du minska denna kostnad. Förutsättningen för att göra dessa besparingar är dock att värmepumpen är korrekt installerad och att den lösning du valt är rätt för din typ av bostad.
Hur fungerar en luftvärmepump?
En luftvärmepump består av en utedel (utomhusaggregat) och en innedel (fläktdel insida hus). Luftvärmepumpen fångar upp och utvinner värmen från uteluften och sprider värmen inomhus via ett fläktsystem. I utedelen av värmepumpen tar ett köldmedium upp energi från uteluften (oavsett temperatur) och med hjälpa av en kompressor höjer man temperaturen innan den uppvärmda luften transporteras till innedelen och sprids ut i rummet/huset med hjälp av fläktsystemet.
Denna typ av värmepump kan användas som komplement oavsett vilket värmesystem som finns tidigare i huset. Installationen är enkel och utan större ingrepp på tomt eller hus. En luft/luftvärmepump passar lika bra i villan som i förråd, garage och fritidshus.
Miljösmart inomhusklimat och lägre el-räkningar
Redan genom sin princip och funktion är luft luftvärmepumpen miljösmart. Den använder sig av energin i utomhusluften, en förnybar gåva från naturen, för att värma upp inomhusluften. Det innebär en miljömässigt förstklassig och hållbar uppvärmningslösning. Sedan länge använder de flesta tillverkare av luftvärmepumpar det effektiva och klimatvänliga köldmediet R32 i sina produkter. Dessutom är en luft luftvärmepump en god nyhet för hushållsekonomin då den kan sänka hemmets energiåtgång för uppvärmning med upp till 75% per år. Ju mindre energi man gör av med i sitt hem ju klimatsmartare blir det.
Varmt på vintern och Svalt på sommaren med hjälp av en luftvärmepump
Precis som din luft/luftvärmepump kan ge värme, kan du ställa in den för att blåsa svalkande kyla under varma sommardagar. Och faktum är att det inte är särskilt dyrt alls. En luft/luftvärmepump förbrukar ungefär 1 kW per timme i kylläge. Med ett elpris på en krona per kWh betyder det att kostnaden för att hålla en skön temperatur inne blir 24 kronor per dygn.
Samtliga modeller på luftvärmepumpar går att ställa om till kyla, men de är olika bra på det. Om kylfunktionen är viktig för dig, säkerställ att modellen du väljer har en effektiv kylfunktion.
Med dagens moderna värmepumpar kostar det mycket lite att använda värmepumpen som luftkonditionering. Energikostnaderna för en värmepump påverkas av temperaturskillnaden inuti jämfört med utsidan. På vintern kan det vara minus 20 grader ute och du vill ha 21 grader inomhus. Det blir en temperaturskillnad på 41 grader. På sommaren kan det däremot vara 30 grader ute och du vill ha 20 grader inomhus. En temperaturskillnad på endast 10 grader kräver ingen stor insats från en modern luftvärmepump i kylningsläge.
Här är ett annat exempel som bygger på en standardvärmepump i ett normalstort hus:
Kylfunktionen aktiveras när utetemperaturen överstiger 24 grader och vi ställer in rumstemperaturen hela vägen ner till 20 grader. I det här exemplet använder du endast 1080 kWh under hela kylsäsongen från maj till augusti.
Placering av din luftvärmepump
Vart du ska placera din luftvärmepump beror på förutsättningarna i huset. En luftvärmepump bör dock alltid placeras öppet och med lagom avstånd till taket, utan närliggande hinder för luftströmmen. Detta för att din värmepump ska vara så effektiv som möjligt.
En viktig faktor att överväga när man installerar en luftvärmepump är placeringen. För att fungera effektivt bör de installeras på en plats där de kan dra in tillräckligt med luft utomhus och att luften sprids på ett tillfredställande sätt. Det är också viktigt att se till att de regelbundet underhålls för att säkerställa att de fungerar korrekt och behåller sin effektivitet
Man ska även tänka på att placera innerdelen i närheten av utedelen, gärna inom 3 till 4 meter för bästa effekt. Att placera utedelen 40 – 100 cm ovanför marken är också en bra regel då luftvärmepumpen vid den automatiska avfrostningen under vintertid droppar vatten vilket leder till att det bildas is under utedelen, samt beroende på hur mycket snö som kan falla.
Många väljer att placera sin luftvärmepump över en dörr eller ett fönster och det är då viktigt att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme mellan värmepumpen och taket för att din pump ska ha ett bra luftflöde och inte tappa i effekt.
Att välja rätt luft-luft värmepump för sitt hus
Ett vanligt misstag många gör när de skaffar sig en luftvärmepump är att de väljer en värmepump med för svag effekt när det är kallt ute. Man går ofta på vad effekten är vid +7 grader och utgår från detta. Men som i t.ex Uppsala där det ibland kan bli så kallt som -20°C bör man därför installera en värmepump som ger en hög effekt vid -15°C och kan arbeta ner mot -25°C kanske till och med ner mot -30°C för att få en lönsam investering. Idag är det oftast bara dom japanska luftvärmepumparna som klarar att ge hög effekt vid kall utomhustemperatur och det är därför dom är lite dyrare pga detta.
Ska man använda sin luftvärmepump primärt för kyla så finns det billigare och enklare luftvärmepumpar än dom japanska norden anpassade varianterna, men man behöver då känna till att värmeeffekten är sämre om man önskar värma sitt hus med dom, dock för kyla och AC fungerar dom utmärkt till det så dom billigare varianterna behöver inte vara ett sämre val.
Vilken luftvärmepump är bäst?
Svaret på frågan “vilken luftvärmepump är bäst” är att det beror på vilka behov du har. Det finns flera aspekter att ha i åtanke när du ska välja en luftvärmepump som passar dina förutsättningar och behov. De flesta vill ha en luftvärmepump som har en låg ljudnivå, hög energieffektivitet samt en enkel och smidig fjärrkontroll. Andra vill även kunna koppla ihop luftvärmepumpen med sin mobiltelefon via wifi för att kunna styra och kontrollera pumpen via en app.
En bra luftvärmepump hjälper till att sänka uppvärmningskostnaderna, ger kyla och svalka på sommaren, värme på vintern och har en låg ljudnivå. Idag finns det en uppsjö av olika modeller med olika design och funktioner så fundera vad som är viktigt för er i ert hem och kontakta oss för råd och tips så lämnar vi gärna en offert på ett lämpligt alternativ för er.
Jämför olika luftvärmepumpar
När du har koll på vilken typ av luftvärmepump som passar din bostad och vilka funktioner du är intresserad av är det dags att börja jämföra olika modeller. Här är några faktorer som kan vara bra att titta närmare på:
COP-värde: COP (coefficient of performance), även kallat verkningsgrad eller värmefaktor, beskriver hur många kilowatt värmepumpen ger per förbrukad kilowatt. En värmepump med ett COP-värde på tre ger tre gånger mer energi tillbaka än den kräver för sin drift. Ju högre COP-värde, desto mer energieffektiv är värmepumpen. COP-värdet säger dock ingenting om genomsnittet över tid. Det är därför bra att även titta på värmepumpens SCOP-värde.
SCOP-värde: SCOP (seasonal coefficient of performance), även kallad årsvärmefaktor, är ett genomsnittsvärde för värmefaktorn under ett år. Vid beräkning av SCOP-värdet tar man hänsyn till bland annat säsongsförändringar i luftfuktighet och utomhustemperatur. SCOP-värdet vanligtvis lägre än COP-värdet eftersom effekten minskar under vintern. Ett högt SCOP-värde innebär mindre energikostnader.
Energimärkning: Ju högre upp på skalan värmepumpen hamnar, desto bättre. Det finns två olika skalor – en skala för rumsvärme (A+++-D) och en skala för uppvärmning av vatten till kranar och duschar (A+-F).
Effekt i kall utomhustemperatur: När du jämför värmepumpar bör du även titta på den maximala effekten den kan ge vid vissa temperaturer. I Uppland kan det vara lämpligt att titta på -15°C men även vad luftvärmepumpen levererar vid -25°C
Vad luftvärmepumpen ger vid +7 är också ett bra värde att ta med men det är när det är kallt ute vi önskar använda dom för värma våra hus.
Ljudnivå: Ljudnivån är en viktig faktor att ta hänsyn till vid valet av luftvärmepump, särskilt om värmepumpen kommer att placeras nära bostadsområden eller platser där låg ljudnivå utomhus är viktigt. Inomhus är de flesta moderna luftvärmepumpar´s innedelar väldigt tysta idag så det innebär ofta inga problem.
Luftvärmepump till garaget, fritidshuset & förrådet
Många fritidshus värms idag upp med direktverkande el. Med tanke på de höga elpriserna kan en luft/luftvärmepump dramatiskt sänka kostnaden för uppvärmningen samtidigt som du skyddar huset från fukt.
En luft/luftvärmepump är en bra investering till ditt fritidshus. Särskilt om du idag använder direktverkande el. Med tanke på de höga elpriserna kan en luft/luftvärmepump dramatiskt sänka kostnaden redan från första månaden. En luft/luftvärmepump ger värme på vintern och kan fungera som AC på sommaren. Om du brukar elda i braskamin kan fläktläge användas för att få en bättre spridning av värmen.
För att få grundvärme under vintern så att inte rör eller andra delar fryser finns även en funktion för underhållsvärme där en inomhustemperatur på 8–15 grader kan väljas. Beroende på hur värmen kan spridas i huset kan det ibland krävas komplement av el-radiatorer i vissa rum.
Fördelarna med underhållsvärme är bland annat låg energiförbrukning, snabbare uppvärmning och minskad risk för fukt och köldskador. Vill du höja värmen inför ett besök i stugan? Du kan idag på de moderna luftvärmepumparna koppla upp dom via Wifi och enkelt kan styra temperaturen i din sommarstuga med hjälp av din mobiltelefon.
Vill du installera en luftvärmepump i garage eller förråd?
Det finns många fördelar med att installera en luftvärmepump i ditt garage och förråd. För det första är det skönt med lite värme när du är i garaget eller förrådet. Men det finns fler praktiska fördelar än så.
En luftvärmepump värmer upp luften och minskar luftfuktigheten. När en varm bil kör in i ett kallt garage uppstår kondens, som i sin tur leder till att garaget blir fuktigt. Vid hög luftfuktighet ökar risken för rost och olika sorters svampangrepp. Med en luftvärmepump i förrådet skyddar du dina ägodelar mot köldskador. På sommarhalvåret kan du du låta luftvärmepumpen gå i avfuktningsläge och på så sätt få ett bra klimat i garaget eller förrådet.
Så i ett garage välj en luftvärmepump med underhållsvärme. Underhållsvärme innebär att pumpen kan hålla en låg medeltemperatur, något som i längden innebär låg energiförbrukning, snabbare uppvärmning och minskad risk för fukt och köldskador.